8 posiłków, które posmakują nawet niejadkom

kanapkaCzy często zdarza się Wam, że pociecha nie chce zjeść śniadanka czy obiadku, a w sklepie dostaje „małpiego rozumu”? Częstą przyczyną tego są atrakcyjne kolory, sławni ludzie reklamujący produkt czy też zachęcające postacie z bajek na opakowaniu. Jedzenie to jest jednak zwykle niezdrowe i nie powinno stanowić głównej pozycji menu dziecka. W takim wypadku rozwiązaniem może być zadbanie o atrakcyjny wygląd podawanych posiłków, co nie musi wiązać się z znacznym wydłużeniem czasu przygotowania. Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów na proste i efektowne posiłki.

1.Serowa myszka

Jeśli ciężko namówić Wam malucha do zajadania zdrowego, białego sera – ten przepis z pewnością pomoże. Z grudki sera należy uformować ciało myszki. Wąsy i ogonek można zrobić z szczypiorku, uszka z plastrów rzodkiewki a nosek z ziarenka pieprzu (uwaga by dziecko go nie zjadło!) lub bezpieczniejszego pomidorka koktajlowego. Obok myszki można położyć też kawałek sera żółtego. Aby urozmaicić ten posiłek można stosować różne kształty – kotka z ostrymi uszkami czy pieska z marchewkowym językiem.

2.Jajko – serduszko

Ta potrawa nie tylko wygląda atrakcyjnie, ale też pokaże Waszą miłość do dziecka. Na jedną porcję potrzebujemy jednego jajka i parówki. Tą gotujemy i kroimy wzdłuż na dwie równe połowy, nie rozkrajając jednej końcówki. Następnie brzegi, które zostały rozdzielone, łączymy z drugiej strony (wyginając parówkę na kształt serca) i spinamy wykałaczką. Taką „foremkę” wrzucamy na patelnię i ostrożnie wbijamy do środka jajko. Całość smażymy aż do ścięcia i podajemy dziecku, jednocześnie uważając na wykałaczkę.

3.Zdrowy „hamburger”

Niezdrowe, barowe jedzenie często szczególnie fascynuje nasze dzieci. Dlatego polecamy wykonanie ich zdrowszej wersji w domu. Hamburgera przygotowujemy ze świeżej bułki, a dodatki są tylko kwestią wyboru. Możemy użyć mięsa (szynki czy sznycla) jako języka, a kukurydzy lub frytek jako zębów i stworzyć śmiesznego stworka. Kanapka może też imitować łóżko, stopiony ser – kołdrę, a wystające z dwóch stron kawałki warzyw lub mięsa – śpiącą osobę. Jedynym ograniczeniem przy Tworzeniu hamburgerowych kompozycji jest tylko wyobraźnia Państwa i dziecka.

4.Dorysowane minki

Czasem bardzo niewiele trzeba, by jedzenie wyglądało oryginalnie i zachęcało do skosztowania. Jednym z takich sposobów jest dorysowanie minek na łupkach produktów. I tak możemy stworzyć kolekcją przestraszonych jajek czy uśmiechniętych bananów i pomarańczy. Ważne jest by nie malować po jadalnej części artykułów spożywczych.

5.Egzotyczny ryż

Czy widzieli Państwo kiedykolwiek bento (drugie śniadanie) przeciętnego japońskiego dziecka? Wygląda ono naprawdę apetycznie. Składa się z ryżu, warzyw, mięsa, ryb czy owoców morza ułożonych starannie w przegródkach specjalnego opakowania. Jego istotną zaletą jest wspaniała paleta barw, przyciągająca zaciekawione spojrzenia, oraz często małe, śmiesznie wycięte kawałeczki produktów (np. parówkowe ośmiorniczki). Może warto czasem na drugie śniadanie, zamiast tradycyjnej kanapki z szynką i serem, spakować dziecku do szkoły ten wyjątkowy posiłek.

6.Wycięte owoce

Wielu z Was zapewne widziało fantazyjne wzory, wręcz dzieła sztuki, tworzone w owocach. Nie trzeba się jednak urodzić artystą, by zachwycić swoje dzieci. Czasem wystarczy lekkie podcięcie tu, małe nacięcie tam i bakłażan zmienia się w pingwina, dynia w straszną ozdobę a jabłko zaczyna się szczerzyć.

7.Parówki w śpiworkach

Wyglądają rozkosznie, są pożywne i świetnie nadają się do powiedzenia rozbrykanemu malcowi, że po kolacji i wieczornej toalecie – czas na spanie. Przygotowuje się je z ciasta francuskiego, podzielonego na wąskie paski, którymi owija się parówkę, a następnie całość zapieka. Należy uważać, by jedna końcówka parówki była zawsze widoczna. Na koniec można jej dorobić oczka np. z ketchupu.

8.Bajkowe muffinki

Na koniec deser – dosłownie. Świetnym pomysłem są w tym wypadku łatwe do zrobienia i uniwersalne muffiny. Można robić je zarówno na słodko, jak i słono oraz ozdobić na dowolny sposób. Duży wybór polew i lukrów, barwne owoce (a w przypadku słonych – warzywa) pozwolą stworzyć miliony kompozycji. Dużą zaletą jest możliwość stworzenia ciasteczek w konkretnej konwencji (np. ulubionej bajki, halloween, urodzinowej) czy też wzięcia przez dziecko udziału w procesie ozdabiania.

Podziel się z innymi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>